Rize’de Gezilecek Yerler

Seyahat

Rize’de Gezilecek Yerler

08 Ekim 2019 Salı 15:12
Edfa Turizm
929 Okuma
Rize’de Gezilecek Yerler

Karadeniz bölgesinin doğası ile kendine aşık eden şehri; Rize. Sizlerle Karadeniz’in şehir yüzünü tanıştırmak isteriz. Rize şehir merkezinde ne yenilir, neresi gezilir, neler alınır bunlardan bahsedeceğiz, hadi başlayalım.

Karadeniz bölgesinin doğası ile kendine aşık eden şehri; Rize. Sizlerle Karadeniz’in şehir yüzünü tanıştırmak isteriz. Rize şehir merkezinde ne yenilir, neresi gezilir, neler alınır bunlardan bahsedeceğiz, hadi başlayalım.

Sabahın erken saatlerinde geldiyseniz yöresel tatların olduğu bir kahvaltı isterseniz size mükemmel bir tavsiyemiz var; RİZE EVVEL ZAMAN KÜLTÜR EVİ. Bir kahvaltıdan çok daha fazlasını bulursunuz bu mekânda. Gelelim Evvel Zaman’a, 120 yıllık bir ev hala diri ve yaşayan bir mekân. Burada fast food alışkanlığını unutun. İçerisi buram buram tarih kokuyor. Mevsime göre o sevimli bahçesinde ya da antikalarla dolu olan üst katında kahvaltı yapabilirsiniz. Mekânın sahibi Ahmet Bey oradaysa onunla Rize’nin mazisini yad edebilirsiniz. Artık kalkma vakti geldi buradan…Evvel Zaman’a çok yakın olan 60 yıllık bir dondurmacıya uğramaya ne dersiniz?

Mavi Köşe’ de 50’ ye yakın dondurma çeşidi tadabilirsiniz; bizim favorilerimiz ise likapalı (yaban mersini) incirli ve cevizli… Bunlardan hariç envaiçeşit bulunuyor; yeşil çaylı, fındıklı vs. dondurmamızı alıp Tarihi Rize Çarşısına doğru yürüyoruz. Tarihi çarşıda Rize bezleri, yöresel kumaşlar, çoraplar,  peştemaller ve çarşıların vazgeçilmezi kuyumcular bulunuyor. Takı sevenler için literatüre bile neredeyse girmiş olan Rize küpesi vardır. Turumuz Bakırcılar ve Peynirciler Çarşısı ile devam ediyor, buradan da güzel hediyelik eşyalar bulmak mümkün. Gezmek, anlamak için acele etmemek gerek elbette… Zaten küçük şehirlerin en güzel yanı da acele etmeden o şehri gezebilme imkanı olmasıdır.

Sıra geldi bu şehri biraz daha tepeden izlemeye, hadi yola koyulalım… İster yürüyerek, isterseniz aracınızla Rize Kalesi’ ne çıkıyoruz. Rize Kalesi’ nin arka girişinde Rize’ nin eski Belediye Başkanı, mühendis ve aynı zaman da şair olan Ekrem ORHON’ un kabri bulunmaktadır.

“DENİZİ KARA, KARAYI PARA YAPAN ADAM.” olarak tanınıyor. Rize tarihinde oldukça önemli bir yere sahip. Kabrini ziyaretin ardından Rize’nin eşsiz manzarasını seyre koyuluyoruz. Deniz, çay bahçeleri ve gökyüzü; şehri kuşbakışı seyrediyoruz. Ziraat Botanik Çay Bahçesi; bir sonraki durağımız oluyor, bu sefer şehir merkezini ortasından seyrediyoruz, bir demlik Rize çayı da bize eşlik ediyor elbette…  Rize’yi daha tepeden seyretmeye, adını hak eden bir yere, Şahin Tepesi’ ne gidiyoruz. Burası değişik bir yer, 20 dakika içinde farklı bir atmosfere giriyorsunuz. Kış aylarında şehir merkezinde yağmur yağarken Şahin Tepesi’ nde kar yağıyor.  Burada seyir terası bulunan birçok restoran var.

En eskileri ise Dağhan, Dağmaran ve Şahin Tepesi Restoran…Burada ızgara ve yöresel lezzetler bulmak elbette mümkün. Rize’ye gelmişken bir muhlama yemek, yanında karalahana sarmasını tatmayı da unutmamak gerekir.Gün batımını burada seyrettikten sonra şehir merkezine inerek eğer vakti ise Dergah Pastanesin’ de Pepeçura tatlısı yemenizi tavsiye ediyoruz. Bu tatlı sadece Doğu Karadeniz bölgesinde yapılır ve bulunur. Kara siyah kokulu üzüm olarak bilinen isabella üzümü ile yapılır. Mayhoş tadı, mor rengi, jöle kıvamı ve en önemlisi kokusu sizi aşık edecek.

Rize’ de birçok şehir oteli bulmak mümkün. Şehirde 5 Yıldızlı Babillon Hotel & Spa, Ramada Plaza ve daha küçük butik otellerde konaklayabilirsiniz. Bizim size tavsiyemiz butik bir otel olan Kaf Dağı Otel, neden adının Kaf Dağı olduğunu ise bulunduğu kartal yuvasından Rize’yi seyrederken anlarsınız.

Bir günlük Rize şehir turunun sonuna geldik, umarız keyif alırsınız. Rize, Trabzon Havaalanı’ na 45 dakika mesafede bulunuyor, unutmayın! Keyifli tatiller diliyoruz. Daha fazla bilgi ve destek için şehir merkezinde bulunan acentemize (EDFA Turizm ve Seyahat Acentesi) başvurabilirsiniz.