Macera Kenti Rize

Seyahat

Macera Kenti Rize

08 Ekim 2019 Salı 15:14
Edfa Turizm
823 Okuma
Macera Kenti Rize

Doğanın milyonlarca yıl süren özenli çalışmaları sonucunda şekillenen topografik yapısı ve kendine has iklimiyle Rize, bir outdoor aktiviteleri cenneti olarak nitelendirilebilir.

Eskiden üzeri kalın bir buz tabakasıyla örtülü olan bu coğrafya, küresel ısınmayla birlikte hızla değişerek derin vadilerin ve yalçın zirvelerin oluşmasına olanak sağlamış. Kısa bir zaman diliminde yemyeşil orman denizinden başlayıp mavi-beyaz çağıldayan derelerin eşliğinde buzul göllerini selamlayarak karlı doruklara ulaşabilirsiniz. Bu anlamda, coğrafi koşulların zenginliği Rize’yi farklı kılan en önemli özellikler arasında.

Dağlar, vadiler, akarsular, buzun gölleri, ormanlar ve alpin çayırlıkların hakim olduğu bu mucizevi doğa parçası sürpriz görüntüler sunuyor konuklarına. Şehrin güneyinde doğu-batı ekseninde uzanan dağlar, Karadeniz ile İç Anadolu’yu birbirinden ayırır. Doğu Karadeniz Dağları’nın Soğanlı, Çapans Tatos, Dilek, Kaçkar ve Altıparmak gibi dağ silsilelerini barındıran ilin yaklaşık %78 i dağlarla kaplıdır. Üç bin metre üzerindeki doruk sayısının elliyi aştığı Rize, dağcılar ve yürüyüş severler için düşsel bir serüven gibidir.

Rize’nin az bilinen bir başka özelliği de, sınırları içerisinde yaklaşık 250’ye yakın buzul gölü barındırmasıdır. Dünya genelinde aynı bölgede bu kadar çok sayıda buzul gölüne pek az yerde rastlanır. Bu açıdan Rize doğaseverler için önemli bir bölgedir. Dağların yüksek kesimlerinde veya zirve altındaki çanaklarda görülen buzul göllerinin birçoğuna ulaşmak oldukça zordur. Çoğu zaman sis altındaki bu yüksek mekânlara ancak yürünerek varılabilir.

Rize flora açısından zengin bir potansiyele sahiptir. Yüksek dağlar ve yeşil vadilerin etrafını gür ve sık orman formasyonu kuşatır. 750 Metreye kadar kızılağaç, kayın, kestane, ıhlamur, gürgen, karaağaç, yabani karayemiş, yabani kiraz, defne, çınar, teşbih ağacı, meşe, dişbudak ve şimşir;  800-1400 metre arasındaki zonda çam, ladin, sakallı kızılağaç, kayın, kestane ve gürgen;  1500 metre rakımdan sonra doğu ladini ve karaçam; orman sınırının bittiği 2000 metre üzerinde ise alpin çayırlıklar görülür. Bu zengin ekosistem; endemik bitkilere, altı farklı rengiyle göz kamaştıran ormangüllerine ve dünyanın en büyük şimşir ormanlarından birine ev sahipliği yapar.