Karadeniz'in Mükemmel Lezzeti: Muhlama

Gurme

Karadeniz'in Mükemmel Lezzeti: Muhlama

21 Ocak 2020 Salı 16:17
Edfa Turizm
1166 Okuma
Karadeniz'in Mükemmel Lezzeti: Muhlama

Karadeniz denilince her ne kadar doğası ve mükemmel havası akıllara gelse de sofralara sultan olacak bir lezzetin de sahibidir

Her öğün yenilen bir yemek muhlama. Özellikle Doğu Karadeniz de bulunan Rize ilimizde muhlama sofralarda önemli bir yere sahiptir.
Muhlama peyniri, tereyağ ve mısır unu olmak üzere temelde 3 malzeme barındıran bu yemek; doyurucu, lezzetli ve bağımlılık yapan bir tat. Tereyağının içinde uzayan sıcak peynir sizi kendine aşık eder. Muhlamanın en güzel kısmı ise hafif tutmuş dibidir. Büyükler der ki: tavanın dibini sıyıranın düğününde kar yağar. Ama inanın o dibinin lezzeti buna değerdir. Gelelim muhlamanın malzemelerine ve tarifine:
Malzemeler:
-4 yemek kaşığı tereyağı
-1 su bardağı süt
-1.5 su bardağı su
-Mısır unu ( 3 yemek kaşığı)
-200 gram peynir (Peynir çeşidiniz tel peynir ya da dil peyniri olabilir)
Yapılışı:
İlk olarak tereyağını tavada eritip, köpüklü kıvama getirin. Tereyağı kızgınken mısır ununu ekleyin ve orta ateşte mısır ununu kavurun. Bu sırada su ve süt karışımını ayrı bir sos tenceresinde karıştırıp ısıtın. Karışımı, mısır unu ve tereyağının üzerine yavaşça ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Kıvam almaya başlayınca tel peyniri üzerine ekleyin ve ocağın altını kısın. Peynir eridikten sonra tavadaki tüm malzemeyi karıştırın. Tereyağı üste doğru çıkmaya başlayınca muhlamanız hazır olmuş demektir. Son olarak her lezzet yerinde güzeldir diyerek sizi Rize’ye çağırıyoruz. O dumanlı, sisli, yemyeşil doğaya karşı keyifli bir muhlamalı kahvaltıya kim hayır diyebilir ki?