ASIRLIK PİLAVCI

Gurme

ASIRLIK PİLAVCI

15 Şubat 2020 Cumartesi 16:43
Edfa Turizm
255 Okuma
ASIRLIK PİLAVCI

Bir tabak pilav için ne kadar uzağa gidebilirsiniz? Şimdi durun ve Trabzon'un asırlık pilav lokantasını keşfedin.

Sıkı durun, bir tabak pilav için ne kadar uzağa gidilir sorusunun cevabını bulacağız. Bir aşevi düşünün, 1856 yılında padişah emri ile kurulmuş, açları kilo kilo tartarak doyurmuş. Asıl hikâye şimdi başlıyor, 1853 Osmanlı-Rus Savaşında, Osmanlı ordusu Trabzon’da toplanır ve buradan Kars, Ardahan, Ağrı, Batum ve Kafkasya’daki cephelere erzak dağıtımı yapılmış, yiyecek olarak askere her gün ancak pilav, hoşaf ve ekmek verebiliyorlarmış. Bu durumu gören o zamanki Trabzon Valisi Osman Efendi, Padişah’tan çok iyi bir pilavcı başı istemiş. Padişah daha evvel tanıdığı ve pilavını çok sevdiği Kalkanoğlu lakaplı Süleyman Ağa’yı Trabzon’a göndermiş. Süleyman Ağa’nın pilavını çok beğenen Vali Osman Bey’in, “Bu pilavdan ümmetim de yemeli” demesi üzerine Pazarkapı mevkiinde halka pilav dağıtmak için bir aşevi açılmış. Halka bedava pilav-hoşaf dağıtılmış. Vali bir gün aşevini ziyaret edince gördüğü dağıtım sisteminden rahatsız olmuş. Süleyman Ağa’ya dönerek, “Süleyman Ağa pilavın böyle dağıtılması adil değil,  halka pilavı eşit miktarda vermek için terazi ile tartarak verin,” diye emir vermiş. O günden itibaren pilav terazi ile tartılarak verilmiş. 1854 Kırım Harbinin sona ermesinden sonra Süleyman Ağa, halkın ısrarı ile aynı mevkide Kalkanoğlu Pilavı adı altında bu defa profesyonel olarak pilav satmaya başlamış.  O gün bu gündür, kemik suyu ile yapılan Kalkanoğlu Pilavcısı dağ gibi ayakta durmaktadır. Lezzet avcılarının onu fark etmesi çok zaman almıyor tabi ki, sabah 10.00 akşam 17.00 arası açık olan Kalkanoğlu Pilavcısı sizleri bekliyor. Pilavın yanında güzel Erzincan kayısısı hoşafından istemeyi unutmayın.